Дом на хумора и сатирата

 

Музеят „Дом на хумора и сатирата” е създаден на 1 април 1972 г. върху основите на стара кожарска фабрика. Той е културен институт за хумористично изкуство със световно значение. Наследник е на хумористичните и карнавални традиции на българската столица на хумора – Габрово, а девизът му е „Светът е оцелял, защото се е смял.”

Разположен е в близост до жп гарата и автогарата на града. Посреща посетителите си с поздрава от скулпторите на Дон Кихот и Санчо Панса, Хитър Петър, Чарли Чаплин, които оформят Парка на смеха. Той разполага с 10 изложбени зали, конферентна зала, звукозаписно студио, библиотека, щанд за сувенири, безплатен паркинг. На разположение на гостите са и постоянните експозиции- „Раят”, „Корените на габровския хумор”, „Маската – лицето на празника”, „Карнавалът върху пощенски марки” и др., както и развлекателна зала за деца „Планета Габрово”, някои временни хумористични изложби и множество тракции – криви огледала, виц-банка, паметник на габровската котка с отрязана опашка, маскиране с карнавални костюми и др.

Домът на хумора и сатирата има собствен фонд „Хумор на народите”, включващ 147 500 музейно-документални ценности и 38 200 художествени произведения от областта на скулптурата, карикатурата, графиката, живописта. А сред неговите значими изяви са: Националната среща-наддумване „Благолаж” (всяка нечетна година), Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (всяка нечетна година), 1 април – рожденият ден на Дома на хумора и на планетата Габрово, Европейските срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад”, веселите четвъртъци и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *