Национален музей на образованието

 

Създаден е през 1974 г. като културно-просветен и изследователски институт. Целта му е да събира, проучва,популяризира и опазва културните ценности, свързани с образованието в България. Този музей е единствен по рода си в Европа, който проследява историята на българското образование от IX в. до наши дни. Намира се в западното крило на пълна гимназия до Освобождението – Априловската.

Експозицията му заема площ от 435 кв. м. Включва 4 зали и 4 възстановки – на килийно училище, на взаимно училище, на кабинет по физика и естествени науки, на кът от детска градина по метода на Фрьобел. Тя показва връзката на българското училище с икономическото и културното развитие на България през вековете.

Музеят притежава ценни издания от личната библиотека на Васил Априлов и от библиотеката на Габровското училище. Тук се намират и оригиналните издания на „Неделника” на Софроний Врачански, на „Рибния буквар” на д-р Петър Берон, единственият запазен пълен комплект на второто издание на взаимоучителните таблици на Неофит Рилски от 1848 г. и първият училищен дисциплинарен правилник, съставен от него за Габровското училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *