Дечковата къща

Дечковата къща първоначално е била дом на богат търговец, скоро след това за половин век е била училище, по-късно 36 години тук е било Кметството на града, десетилетия е било градска амбулатория, а също толкова и музейна администрация. По време на Руско-Турската война е била болница за бежанци и тук е основан един от първите в страната Комитети на Българския Червен Кръст.

Дечковата къща се нарича още „Къща на спомените”, защото представя на посетителите си зараждащата се градска култура в България от края на XIX и началото на XX в. Тя е събрала в себе си спомените от културния и индустриален подем на Габрово.

Сградата е построена през 1835 г. и е на два етажа. На първия етаж се намира „ретро” дрогерия, където има типични за габровския Балкан билки, стари рецепти и лечебни методи. Там има и „ретро” фотоателие, в което всеки може да се снима с ретро костюм на фона на пейзажи от старото Габрово. На втория етаж се намира експозицията „Градски бит от края на XIX в. до 40-те години на XX в.” Тя показва промените на градската култура в България след Освобождението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *